Marshall Rosenberg’in geliştirdiği Şiddetsiz İletişim yönteminin, toplumsal barış inşası için çok kıymetli bir araç olduğuna inanıyoruz. Bu sebepten, Şiddetsiz İletişimin erken çocukluktan üniversiteye kadar tüm müfredata yayılmasını, kamu kaynaklarıyla yaygınlaştırılmasını hayal ediyoruz. Bu yola hizmet etmesi için, 2024 Kasım ile 2025 Nisan arasındaki altı ay boyunca, 6 ayrı buluşmada, toplam 50 saat çevrimiçi ve 5 gün yüz yüze sürecek bir Şiddetsiz İletişim Yıllık programı açıyoruz.
Programa katılımcı olarak sadece sivil toplum çalışanlarını, eğitimcileri, sosyal hizmet çalışanlarını, Kadın ve LGBTi Hakları aktivistlerini davet ediyoruz. Bu kesimlerin toplumsal barış yolunda aktif ve doğrudan rol alma potansiyeli taşıdığına inancımızdan dolayı önceliklendiriyoruz.
Amacımız; çok zorlu toplumsal ve siyasal koşullarda mücadele veren bu kesimlerin, toplumsal barış inşası yolunda güç ve cesaretlerine Şiddetsiz İletişim tedrisatı ile katkıda bulunmak.
Ayrıca, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşulların, bu tür desteklere maddi erişimi zorlaştıran etkilerinin farkındayız. Tam da bu farkındalıkla ve Şiddetsiz İletişim yaklaşımının toplumsal barış yolunda yaygınlaşmasına duyduğumuz özlemle; programda -konaklama giderleri dışında- herhangi bir eğitim ücreti talep etmiyoruz. Katılımcıları “Önce gelen oturur” prensibiyle belirleyeceğiz. Programa katılmak isteyenleri aşağıdaki duyurunun tamamını dikkatle okuyup sonundaki formu doldurmaya davet ediyoruz.
Bu programla; yaşamı dönüştürme isteği ve alanı olan yetişkinlerin, güçlenmelerine ve cesaretlerine katkıda bulunarak, toplumsal barış yönünde hareket etmelerini desteklemeyi amaçlıyoruz. Bununla birlikte, programı maddi açıdan kolay erişilebilir kılmayı da amaçladık.
Program; katılımcı, barışçıl, esnek ve çeşitli bir öğrenme ortamı içerisinde ilerleyecek. Eğitim ekibi eğitmen rollerini öğrenen, kapsayıcı ve empatik dinleyen olma yönünde beceri ve nitelikleri ile sürdürecekler. Ayrıca program, tüm katılımcıların öğrenme süreçlerinde aktif özne olacağı bir tasarıma sahip.
Programla katılımcıların;
- şiddetsiz iletişime dair temel fikirleri öğrenmesini,
- şiddetsizliğin özünü kavramalarını,
- şiddetsizlik yönünde tutum geliştirmelerini ve
- şiddetsizlik becerileri edinmelerini
hedefliyoruz.
Program, ağırlıklı olarak, Marshall Rosenberg’in geliştirdiği Şiddetsiz İletişim yöntemini içeriyor. Şiddetsiz iletişim pratiklerinin yanında, Joanna Macy ve Aktif Umut ekibinin geliştirdiği The Work That Reconnects (Yeniden Bağlantı Çalışması) pratiklerinden bir bölümünü kapsıyor.
Programın yapısı, birbirini besleyen ve iç içe ilerleyen parçalardan oluşuyor: Çevrimiçi Modüller, İnziva, Alıştırma Akşamları, ve Eşli Alıştırma Düzeni.
Programın amacına ulaşması için, katılımcıların, programın tüm parçalarına olabildiğince eksiksiz katılmasını öneriyoruz. Bununla birlikte, “Alıştırma Akşamları” ve “Eşli Alıştırma Düzeni”ni katılımcıların tercihine bırakacağız. Ancak programı tamamlamak için “Çevrimiçi Modüller”in en az dördüne ve “Konaklamalı İnziva”nın tamamına katılımı gerekli görüyoruz. Dolayısıyla aşağıdaki program takvimini inceledikten sonra ve şayet program size uyuyorsa başvurmanızı rica ediyoruz.
Çevrimiçi Modüller:
Çevrimiçi modüller* ve inziva, eğitmenin kolaylaştırıcılığıyla ilerleyecek. Bu modüller gerekli düzeyde bilgi ve teori içeriyorlar; ağırlıklı olaraksa pratik yapma üzerine kurulular.
1. Modül (Çevrimiçi) | Şiddetsiz İletişime Giriş: | Giriş: Şefkati Engelleyen İletişim ve Şiddetsiz İletişimde 4 Adım |
2. Modül (Çevrimiçi) | Empati: | Rica, Dinleme Becerileri, Empatiyle Anlamak |
3. Modül (Çevrimiçi) | Kendimle Bağlantı: | Öz-Şefkat, Seçim, Öz-Değer |
4. Modül (Çevrimiçi) | Anlama & İfade | Empatinin Dönüştürücü Gücü, Geri Bildirim, Kutlama & Yas, Öz Takdir |
5. Modül (Çevrimiçi) | Topluluklarımla Bağlantı | Ortak Amaç, Anlaşmalar, Karar Alma, Çatışma Çözümü, Rutinler |
6. Modül (İnziva) | Toplumsal Dönüşüm | Şiddetsizliği Yaşamak (Güç Kullanımı), İç Barış, Toplumsal Katkılarımızı Keşfetmek, (Kişisel Vizyon) Aktif Umut (Açık Sistemler) ve Yola Çıkmak |
* Eğitmen katılımcı grubun ihtiyaçlarını öngörerek ya da hazırbulunuşluğunu değerlendirerek içeriklerde ve/ya sıralamalarında değişiklik yapabilir.
Konaklamalı İnziva:
Konaklamalı inziva, tüm katılımcıların gündelik akışa aktif olarak katılacağı ve herkesin liderliği pratik edeceği bir şiddetsiz yaşam deneyimi olarak tasarlandı. İnziva sırasında, programın hedefleriyle ve 6. Modülün içerikleriyle uyumlu olarak, oturumlarda şiddetsiz iletişim pratikleri devam edecek. Bunun yanında 5 gün sürecek ortak yaşam deneyimi de başlı başına bir şiddetsizlik pratiği olarak ele alınacak. İnzivada birlikte yaşam; beslenme, barınma, temizlik, alan kullanımı gibi tüm konularda iş bölümü ve işbirliği içinde, anlaşmalar yaparak, çatışmaları çözerek şiddetsiz iletişimi gündelik hayatın içinde deneyimleme fırsatı olacak.
İnziva; İzmir Seferihisar Orhanlı Yolu’nda bulunan Karşıköy’de yapılacaktır. Karşıköy doğanın içinde, bugalow ve köy evlerinden oluşan bir konaklama alanı. İzmir merkeze 1 saat, Adnan Menderes Havalimanına 45 dakika mesafede. Paylaşımlı odalarda 2, 3 veya 4 kişi kalacak şekilde paylaşımlı bir konaklama alanı sunuyor. İnziva sürecinde Karşıköy, 2 yetişkin, 1 çocuk ve 3 köpekten oluşan sakinleri ile katılımcılara açık olacak. Dışarıdan konaklamlara kapalı olacak. Köy sakini 3 köpek insanlarla barış içinde konaklama alanında serbest dolaşıyorlar. Programa başlamadan önce web sitesi ve instagram hesabı üzerinden Karşıköy’ü detaylıca incelemenizi ve eğer konaklama imkanları size uygunsa programa başvurmanızı rica ediyoruz. Program boyunca vejeteryan menülerle 3 öğün yemek ve 2 öğün atıştırma sunulacak.
Çevrimiçi Alıştırma Akşamları:
Alıştırma akşamları, asistan ekibi tarafından yürütülecek. Modüllerle senkron şekilde, şiddetsiz iletişim pratiği yapmak üzerine her ay, hafta içi akşam düzenlenecek. Katılım tercihe bağlı.
Eşli Alıştırma Düzeni:
Eşli alıştırma yapmak isteyen katılımcılar, programın ilk haftalarında asistan ekibi tarafından birbirleri ile eşleştirilecek ve eşleriyle düzenli buluşmaya davet edilecekler. Katılımcıların bu buluşmalarda empati pratiği yapmalarını kolaylaştıracak yönergeler ekip tarafından paylaşılacak. Katılım tercihe bağlı.
Şiddetsiz İletişimin;
- bireyin kendisiyle ve çevresiyle bağlantısı,
- kendi potansiyelini hayata geçirmesi,
- yaşamı sürdüren toplulukların gelişmesi,
- barışçıl bir toplumsal dönüşüm
yolunda katkısına inanıyoruz. Marshall Rosenberg’in gelecek vizyonunu paylaşıyoruz.
Bir diğer ortak noktamız ise şiddetsiz iletişimin maddi olarak kolay erişilebilir olmasına dair duyduğumuz özlem. Şiddetsiz iletişimin erken çocukluktan üniversiteye kadar tüm müfredata yayılmasını, kamu kaynaklarıyla yaygınlaştırılmasını hayal ediyoruz. O zamana kadar erişilebilirliğine ve yaygınlaşmasına katkı koymak niyetiyle bu programı tasarladık.
Eğitmenimiz ve asistan eğitmenimiz, bu programı yaşama armağan olarak sunuyor.
Bu armağanın yaşamla buluşabilmesi için inisiyatif alan gönüllüler programın koordinasyon ve organizasyonu ile alıştırma akşamlarının yürütülmesinin sorumluluğunu üstleniyor. Asistan ekibinde yer alanlar aynı zamanda eğitim programının katılımcısı olacak ve programın tüm aşamalarında gerekli teknik, idari ve organizasyonel işleri koordine edecekler.
Eğitmen Ekip:
Eğitmen Feyza Eyikul: Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2002 – 2005 yılları arasında uluslararası ticaret ile ilgilenen Feyza 2005 – 2010 yılları arasında sosyal yaşam menajerliği yaptı. Kariyerinin bu döneminde farklı sektörlerden kişi ve kurumlarla çalışan, ekip yönetimi deneyimi edinen Feyza 2010 yılından itibaren “Başka Bir Okul Mümkün!” hareketi vesilesiyle sivil toplum alanına yöneldi. Ortak amaçla yapılan çalışmalarda verimliliğe bireysel etkenlerin katkısının yanında topluluğun etkenleri üzerine çalıştı. Farklı bir arada ortak amaçla üretimi üzerine süreçler geliştirdi, yönetti. Verimi, katılımı ve grup içi barışı destekleyen araçlar üzerine deneyim kazandı. BBOM Öğretmen Köyü Topluluğunun kurulmasında ve gelişmesinde inisiyatif aldı.
2015 Yılından bu yana Şiddetsiz İletişim eğitimi alan, pratik yapmayı sürdüren Feyza, bu alanda toplulukları ve bireyleri destekleyen eğitimler sunmaya, Sınıf Çemberi ve Öğrenme Ortaklığı gibi programların gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmaya devam ediyor. Aynı zamanda insan hakları, insani yardım, ekoloji alanlarında çalışan Sivil Toplum Kuruluşlarına Hayal Köyü bünyesinde danışmanlık hizmetleri sunuyor. Toplumsal Barış için katkıda bulunmayı odağında tutan Feyza Şiddetsiz İletişim, Sosyokrasi, Onarıcı Adalet, Katılımcı Karar ve Aktif Umut pratikleri öğrenmeye ve paylaşmaya devam ediyor.
Asistan Eğitmen Dr. Burak Ülman: 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun oldu. Daha sonra Marmara Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler yüksek lisansı yaptı. 1998-2003 yılları arasında İngiltere’de yaşayan Burak Sussex Üniversitesinde Siyasal İktisat Doktorasını tamamladı. Barış imzacısı olduğu için hukuksuz bir şekilde ihraç edildiği 2017 yılına kadar Yıldız Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2016 yılında kurucularından olduğu Başka Bir Okul Mümkün girişimi kapsamında Ashoka Fellow seçildi.
Hayal Köyü çatısı altında Burak sivil alanda çalışan kurumların katılım, uyum ve verim gibi alanlarda kalıcı mekanizmalar oluşturmasına hem kolaylaştırıcılıkla hem de eğitimlerle destek oluyor. Burak’ın uzmanlık alanları arasında Sosyokrasi, Derin Demokrasi, Topluluk kuramları gibi sürdürülebilir topluluklar oluşturmaya destek olan yönetişim ve iletişim araç ve teknikleri bulunmakta.
Asistan Ekibi:
Bir önceki yılın programını tamamlamış ve bu yıl yeniden katılım gösterenler arasında programın işleyişine katkıda bulunmak isteyen gönüllülerden oluşur.
Toplumsal barış özlemi taşıyan ve aşağıdaki alanlarda aktif çalışan herkes programa katılabilir.
Programın katılımcı kapasitesini minimum 16, maksimum 24 kişi olarak belirledik. Katılımcıları, başvuranlar arasından başvuru sırasına ve aşağıdaki alanlarda ücretli ve/ya gönüllü çalışanlara öncelik vererek belirleyeceğiz. Başvuruları kabul ederken, başvuru sırası ile birlikte; katılımcılar arasında, aşağıdaki alanları ve demografik özellikleri açısından, çeşitliliği gözeteceğiz.
Programa davet edilecek öncelikli alanlar:
- Çocuklar ve/ya gençlerle çalışan eğitimciler,
- Sivil Toplum Kuruluşlarında çalışanlar,
- Sosyal hizmet alanından kamu çalışanları,
- Kadın Hakları & LGBTİ+ Hakları aktivistleri,
- Ekoloji aktivistleri.
Program boyunca eğitmen, farklı hazır bulunuşları gözeterek pratikler sunacak. Dolayısıyla Şiddetsiz İletişim konusunda bilgi ve deneyim sahibi olanlar da, şiddetsiz iletişim yöntemiyle henüz tanışma fırsatı bulmamış olanlar da programa katılabilir.
Başvuru ve Kayıt Süreci
Başvuru formu 20 Kasım Çarşamba, saat 23:59’a kadar açık. 3 Kişilik kontenjan kaldı. Kalan kontenjanın daha erken dolması durumunda başvuru formu üzerinden duyuracağız. Tüm başvuru sahiplerine başvurularını takip eden 3 gün içerisinde telefon veya e-posta ile geri dönüş yapmış olacağız. Programa davet edilenler, tüm katılımcıların yer aldığı ve program boyunca haberleşmek için kullanacağımız WhatsApp grubumuza dahil edilecek ve 23 Kasım’da ilk modül ile program çevrimiçi başlayacak.
Program, hedefleriyle uyumlu olarak, 6 aya yayılmış şekilde 50 saat çevrimiçi buluşma ve 5 günlük inzivadan oluşuyor. Başvurmadan önce “program hedeflerini”, “program takvimini” ve “Karşıköy’de konaklama imkanlarını” incelemenizi; çevrimiçi buluşmalarının en az 40 saatine ve inzivanın tamamına katılabileceğinizi öngörüyorsanız -sınırlı kontenjan içinden bir yeri alacağınızın sorumluluğuyla- başvuru yapmanızı rica ediyoruz.
Katılım Ücreti
Şiddetsiz İletişimin toplumsal barışa katkı sunacak şekilde yaygınlaşmasına ve erişilebilirliğinin kolaylaşmasına katkı niyetiyle programı yürüten eğitmenler olarak hiçbir ücret almıyoruz. Bunun birlikte programın lojistik-teknik işlerinin koordinasyonu ve 5 günlük inzivadaki konaklama ve yemek masrafları için ortaya çıkan maliyetleri karşılamak için 9.000 TL (+KDV) şeklinde bir katılım ücreti belirledik.
Programa kesin kayıt yaptırmak için ücretin 5.000 TL’sinin Kasım ayı içerisinde peşin; geri kalanını da en geç 15 Mart 2025’e kadar ödenmesi gerekmektedir. Programın kontenjanı 24 kişi ile sınırlı olacaktır. Program başladıktan sonra katılmaktan vazgeçerseniz geri ödeme yapmayacağız. Ödeme ve/ya ücretlendirme konusunda sorularınız varsa hayalkoyu@gmail.com adresine yazabilirsiniz.
Sertifika
Eğitmenimizin, Uluslararası Şiddetsiz İletişim Merkezi (CNVC) sertifikası ya da devam eden bir sertifikasyon süreci bulunmuyor. Eğer programa katılım motivasyonlarınızdan biri CNVC sertifika sürecine hazırlık ise bu program kapsamında alacağınız eğitimin sertifika ön-koşulu için gerekli saatlere sayılmayabileceğini göz önüne almalısınız.
Eğitim, herhangi bir resmi kurs programına da bağlı değil. Dolayısıyla katılımcılara herhangi bir sertifika sunmayacağız. Ancak hafta sonu çalıştığı veya inziva iş günlerini de kapsadığı için kurumuna bu eğitime katıldığını ibraz etmesi gerekenler için Hayal Köyü bünyesinde kurumsal bir katılım belgesi düzenleyebiliriz.
Başvuru Formu
Bu duyuru metninin tamamını okuduğunuzdan emin olduğunuzda ve programın amacı, hedefleri sizin için de anlamlıysa aşağıdaki bağlantıdan başvuru formuna ulaşabilirsiniz.
Başvuru formu bağlantısı: https://forms.gle/hSt4uQ8ym5jbiKwp9